Zaptec fokuserer på høy kvalitet og sikkerhet, og tilbyr smarte ladesystemer. Oppfunnet, designet og produsert på Vestlandet, og deres fokusområde ligger på bærekraft og brukervennlighet. Les mer om Zaptec.
Bilde: Easee
Når du kjøper elbil har du et par ting å tenke på, blant annet ladetype og hva slags type lademuligheter du ønsker. De aller fleste av oss lader mest hjemme via en fastmontert ladestasjon – så er du sikret en trygt oppladet bil, hver eneste dag.
Vi har elbilladere fra anerkjente produsenter
Det finnes mange gode produsenter av elbilladere på markedet, og det blir stadig flere. Dreiningen blant forbrukerne går mot smarte elbilladere, som lader både raskere og mer effektivt. Flere produsenter fokuserer på å gjøre laderne mindre, slik at du står friere i forhold til plasseringen hjemme.
Elkonors elektrikere monterer elbilladere hver eneste dag og kjenner produsentene av de mest populære laderne. Vi fører ladere fra blant andre Zaptec, Charge Amps og Easee. Snakk med oss om valg av lader, pris og montering.
Stadig flere velger smartlader
Det finnes i dag hovedsakelig to typer ladere – smarte og enkle elbilladere. Smarte ladere er koblet opp mot nett og gir dermed en rekke tilleggsfunksjoner, som raskere lading, tidsstyring og lastbalansering.
Med lastbalansering kobler laderen seg på ledig effekt til enhver tid. Det betyr at når boligen har behov for å bruke mer strøm, går det mindre strøm til elbilladeren. Når alle sover om natten er det mye ledig strøm som dermed går til elbilen, slik at den lades raskere.
Smartladeren kan også tidsstyres, det betyr at du selv kan bestemme når bilen skal lades, for eksempel når strømprisene er lavest. Smarte ladere kan også kobles mot tjenester som sikrer lading til lavest mulig pris, ved å automatisk justere ladeeffekten etter strømprisene. Tibber er blant leverandørene som leverer en slik tjeneste.
Bilde: Easee
Hvilken elbillader passer min elbil?
Alle moderne elbiler, hybridbiler og ladestasjoner produseres med det som kalles en Type 2-kontakt som en standard. Type er betegnelsen som brukes på støpslene til ladeboksene. Eldre biler har en Type 1 kontakt.
Hvor raskt bilen lader avhenger av flere faktorer, som spenningen i strømnettet, ladestasjonens kW, om du bruker stikkontakt eller ladeboks, og hvor mye strøm bilen støtter. Dersom du ønsker maksimal effekt må du ha Type 2, med en 3-fas ladekabel på 32 ampere.
Hva koster det å lade elbil hjemme?
Når du skal installere elbillader hjemme må du ha hjelp av en elektriker. Pris på ferdig montert ladestasjon varierer ut ifra hvilken ladeboks du velger, om du skal ha fastmontert ladekabel, og hvor langt fra strømnettet ladekabelen skal monteres.
Hvor mye det koster å lade elbilen din hjemme avhenger av flere faktorer, så det er dermed vanskelig å sette en fast pris. Det er allikevel mulig å finne et overslag, med hovedsakelig 2 faktorer som påvirker ladeprisen.
Disse er målt i kilowattimer (kWh):
- Strømprisen – prisen på nettleie, strøm og avgifter
- Batterikapasiteten – størrelsen batteriet til elbilen
Et enkelt regnestykke ser da slik ut:
- Strømpris x batterikapasitet = ladepris
Vi har alle kjent på hvor store svingningene i strømmarkedet kan være, og hvor høye strømprisene kan bli til tider. Ved hjelp av nye automatiske strømmålere (AMS) kan man få gode avtaler med flytende priser, som betyr at du kan beregne når på døgnet strømmen er billigst. Her er det mye penger å spare!
Nye elbilladere kan lade med full effekt
Utviklingen innen elbilladere på hjemmefronten går raskt fremover, og de nyeste smartladerne lader i dag 10 ganger raskere enn en ordinær strømkontakt. Ved en fastmontert elbillader kan man lade med høy effekt, som fører til en tryggere og raskere lading.
Det viktigste med en hjemmelader er ikke bare ladehastigheten, men også muligheten til å justere ladeeffekten etter når på døgnet man ønsker å lade, boligens øvrige strømforbruk og ikke minst strømprisene. Har man en smartlader kan det ofte styres via en app på mobilen!
De fleste boliger har en begrensning på totalforbruket, og om denne nås går hovedsikringen. Om du ønsker maksimal effekt uten at sikringen går kan du få koblet til noe som kalles equalizers, i sikringsskapet ditt. En equalizer overvåker boligens strømforbruk, og fordeler resten av den ledige kapasiteten til laderen.
Våre produsenter av hjemmeladere
Når du bestiller fra Elkonors elektrikere får du alltid komplett pris på ladeboks, inkludert montering. Vi leverer ladebokser fra en rekke anerkjente produsenter:
Zaptec
Charge Amps
Charge Amps fremskynder skiftet til elektriske biler med intelligente og bærekraftige produkter. I dag opererer selskapet i ni land og jobber opp mot sluttkunder, forhandlere og store selskaper. Les mer om Charge Amps.
Easee
Easee ble stiftet i januar 2018 av 3 norske gründere som gikk med en klar idé om hvordan de ville lage verdens smarteste elbillader. Laderen har fått en svært varm mottakelse hos både installatører og privatkunder, noe som har rustet selskapet for å utvide satsingen betydelig. Les mer om Easee.
Les mer om elbilladere
Krav til hjemmeladere for elbil
Antall elbiler stiger raskt her i landet, men ikke alle er klar over hva som egentlig kreves når det gjelder hjemmelading.
Hvordan lade bilen hjemme
I Norge velger ca. 8 av 10 privatpersoner elbil, når de skal kjøpe ny bil. Elbiler og ladbare hybridbiler er både billige i drift, og er en del av det grønne skiftet.
Smart og trygg elbillading
Elbil er bra for både miljø og lommeboka, men hva er det mest lønnsomme alternativet når strømprisene er på sitt høyeste?