Mange borettslag og sameier er i gang med å etablere ladeanlegg for elbiler. Flere har til nå gitt beboere tillatelse til å installere ladere til eget bruk, men etter hvert som stadig flere kjører elbil, vil det være helt nødvendig å ha ett felles ladeanlegg for hele borettslaget . Et felles ladeanlegg vil på lang sikt være en lønnsom investering for alle, spesielt ved boligsalg.
Sjekkliste for undersøkelsen av ladeanlegg for elbil i borettslag og sameie
Her er en rekke sentrale punkter som dere bør undersøke når dere skal etablere ladeanlegg i sameie eller borettslag.
- Ønsker dere ladepunkter på faste plasser eller et delt ladeanlegg på felles plasser?
- Hvor mange parkeringsplasser har dere totalt og hvordan er disse fordelt på etasjer og inne og utearealer?
- Hvor mange beboere ønsker ladeplasser nå, og hvor mange ønsker ladeplasser i løpet av 1-3 år?
- Har dere behov for tilgangskontroll med RFID på hvert ladepunkt?
- Ønsker dere selv å stå for kontroll og fakturering av forbruk, eller ønsker dere direktefakturering av brukere?
- Ønsker dere at alle skal kunne lade samtidig, også når dere får en høy andel ladeplasser?
- Ønsker dere lokal styring av anlegget, som ikke er avhengig av internett eller trådløs kommunikasjon?
- Har dere beboere med behov for prioritert lading?
- Ønsker dere å kunne utnytte all tilgjengelig strømkapasitet i bygget?
- Ønsker dere å kunne sette effektgrenser for å unngå høye effekttariffer?
- Finnes det støtteordninger i deres kommune/område?
Sjekklisten er hentet fra Huseierne, les mer her.
Søk om støtte til elbillading
Flere kommuner og fylker gir støtte til etablering av ladeplasser. I Oslo gis det støtte på 20 prosent av investeringskostnadene og inntil 5000 kroner per ladeplass. Hvert enkelt sameie kan få støtte opp til én million kroner. Les mer om klimatilskudd for borettslag og sameier i Oslo her.
Ulike prismodeller
Uansett hvilket selskap du velger til administrering av ladeanlegget, er det viktig med en transparent prismodell for å unngå overraskelser for beboerne. De ulike selskapene operer hovedsakelig med to prismodeller:
Abonnementsavgift: Hvis man betaler en fast avgift per bruker, vil man bli fakturert for strømbruk uten påslag.
Påslag på strømprisen: Et fast påslag på strømprisen kan erstatte en fast månedspris/abonnementspris.
Hva koster et ladeanlegg i ditt borettslag eller sameie? Ta kontakt med nærmeste elektriker for pris. -- intern lenke
Hva er smart strømstyring?
Dersom ladeanlegget har dynamisk laststyring vil lading av elbiler fordeles etter hvor mye «ledig» strømkapasitet det er i borettslaget. På natten vil beboerne bruke lite strøm i boligene sine, da vil mer av den totale strømmen i anlegget sendes til bilene. Og motsatt – på ettermiddagen når boligene bruker mye strøm, vil det være mindre strøm tilgjengelig til lading av bil. Ved dynamisk laststyring kan man da montere elbilladere uten å overskride maksimal strømkapasitet i borettslaget, og man unngår det som koster aller mest – oppgradering av strømnettet.
Laststyring er et annet begrep som gir en smart utnyttelse strømnettet. Dynamisk lading betyr at ladestrømmen fordeles rettferdig og likt mellom bilene. Dersom mange biler skal lades samtidig, vil systemet sette bilene i kø og lade etter tur. I løpet av natten vil alle bilene være fulladet, uten at strømnettet er blitt overbelastet.
Les også: Spar penger med smarthus
Drift og vedlikehold uten at styret må involveres
Når anlegget går over i en driftsfase er det en klar fordel at beboerne kan ta direkte kontakt med ladeselskapet. Det er enklere og mer effektiv for alle parter, og styret unngår å bli et unødvendig mellomledd.
Trenger borettslaget hjelp?
Norske elbilforening tilbyr laderådgivning til borettslag og sameier i Oslo og Viken. De kan bistå med anbefalinger og fagekspertise på lading.
Alle våre Elkonor-elektrikere har god oversikt over hvilke muligheter som finnes på markedet. Vi samarbeider med flere aktører innen både installering og drift.
PlugPay er en tjeneste som er utviklet av Elkonor-bedriften IKT Elektro i Oslo. De har utviklet en komplett tjeneste som består inkluderer alle nødvendig driftstjenester og en god betalingsløsning der alle utgifter dekkes av brukerne selv.
Elektrobedriftene lever av installasjonsarbeid og vil alltid motiveres til å yte service, da de ser potensialet i deg som kunde utover selve ladeinstallasjonen. PlugPay sitt hovedmål er å gi din lokale elektriker mulighet til å levere ladeanlegg med markedets mest komplette og rettferdige drift og betalingsløsning.
Les mer om elbillading
Skreddersydde ladeanlegg til borettslag og sameier
Prosessen med å velge og installere ladeanlegg i borettslag og sameier kan være lang og tung.
Krav til elbillading for beboere
Med gode fellesløsninger for elbillading kan man unngå konflikter om utgifter, ladeplasser og strømtilgang – og det kan faktisk også øke verdien på boligen din.