Solcellepanelene som er montert på bygget er såkalte CIGS-teknologi
Næringsbygg med store flater egner seg godt til solceller
- det viser pilotprosjektet hos Akershus Utleie.
Det ble brukt en ny type solceller da Akershus Utleie dekket store deler av sitt lagerbygg. Suksessen ble større enn man så for seg i forkant.
Tidlig i driftsfasen produserte bygget mer enn beregnet og leverte over 100kW, som er grensen for hva man kan selge tilbake igjen til nettet uten å være et kraftverk. Med en begrensning i anlegget, fungerer det i dag optimalt.
Solcellepanelene som er montert på bygget er såkalte CIGS-teknologi. Tester viser at denne teknologien produserer 15 % mer på vegg enn andre typer solceller.
CIGS-teknologien egner seg godt i Norge der det er mange timer med diffust lys og svake lysforhold, forteller Karl Andreassen, COO i Green Energy A/S.
Det ble brukt en ny type solceller da Akershus Utleie dekket store deler av sitt lagerbygg
Norge egner seg godt for solceller
Om vinteren står solen lavt her i Norden. I tillegg legger snøen seg ofte på taket og blokkerer solcellene. Så hvis man vil ha strøm fra solcellene på vinteren, når man trenger det som mest, er det montering på vegg som egner seg.
Anlegget i Akershus er det nordligste CIGS-anlegget i verden; derfor følger hele verden med på produksjonen via en åpen link som er knyttet til solcelleinverterne i bygget. Det var IKT Elektro som sto for tilknytningen av solcelleanlegget til det faste elektriske anlegget. De har også levert kommunikasjonen mellom vekselretterne.
Solceller egner seg spesielt godt for lagerbygg med en del flate vegger og tak. Tester viser for eksempel at refleksjonen i snøen i januar og februar gir høy produksjon. Det er det ikke alle som er klar over, sier Henning Backe i IKT Elektro AS.
Akershus Utleie leier ut maskiner og lifter. Mange av disse står på lading, så det er et stort strømbehov. På sikt ser Backe også muligheter for smartstyring av det elektriske anlegget.
Vil du vite mer om solceller?
Les også: Økt fokus på solceller i næringssektoren
Flere referanser
Rehabilitering av Sandvika Bibliotek
Sandvika Bibliotek er et komplekst bygg der mange behov skal dekkes. Et bibliotek har naturlig nok stor fokus på belysning. Arbeidsstasjoner, bokhyllebelysning, sosiale soner, og barneavdeling krever…
Kantine i Malmskriverveien 18
Kantinen i Malmskriverveien 18 i Sandvika er en felles kantine og møtesenter for firmaene som holder til her. Her ble det installert et storkjøkken og spiserom der farger og belysning var en del av ut…
Spaces kontorfellesskap
Spaces er resultatet av et gammelt, verneverdig bygg som ble omgjort til et moderne kontorfellesskap. Da bygget skulle totalrehabiliteres, ble gamle mursteinvegger og mye av det opprinnelige bevart.